Verlof aanvragen/verzuim
In de kalender vindt u het rooster van vrije dagen en vakanties. U dient hiermee reke-ning te houden bij het plannen van vakanties, andere uitstapjes en afspraken. In drin-gende gevallen kan er sprake zijn van verlof buiten de vastgestelde vakantiedagen om. U dient dan tijdig overleg te hebben met de directie van de school. Voor het protocol verwijzen we naar onderstaande informatie.
Leerplicht
Uw kind is leerplichtig met ingang van de 1e dag volgend op de maand waarin het 5 jaar wordt. Bijv. uw kind wordt op 12 februari 5 jaar, het is dan leerplichtig vanaf 1 maart. Vanaf dat moment is de leerplichtwet van toepassing. Dat betekent dat uw kind niet meer zomaar thuis mag blijven of dat u buiten de schoolvakanties op vakantie mag gaan.
Samengevat komt het erop neer dat uw kind alleen buiten de schoolvakanties mee op vakantie mag, als vanwege het beroep van één van de ouders het kind in de zomervakantie niet gedurende minimaal 2 weken met hen op vakantie kan. Hierbij wordt gedacht aan seizoensgebonden arbeid bijv. horeca. De directeur zal dan een werkge-versverklaring vragen.
Als u buiten de schoolvakantie bent ingeroosterd, betekent dat niet automatisch dat het vakantieverlof wordt toegekend. Uw werkgever dient namelijk in zijn roosterplan- ning rekening te houden met werknemers met schoolgaande kinderen.
Naast vakantieverlof geeft de wet ook de mogelijkheid om verlof te verlenen voor bijzondere omstandigheden zoals huwelijk en overlijden van familieleden tot een bepaalde graad en bij sociale en medische redenen.
Als u niet zeker weet of u verlof kunt krijgen, neem dan contact op met de directeur. Wanneer u verzoekt om meer dan 10 dagen verlof, zal de directeur contact opnemen met de leerplichtambtenaar.
IN ALLE ANDERE GEVALLEN IS GEEN VAKANTIEVERLOF MOGELIJK
Samengevat is de procedure voor aanvragen van verlof als volgt:
Tijdig een aanvraagformulier indienen bij de directie van de school voor vakantie-verlof (art. 13a), minimaal 2 maanden van tevoren met een werkgeversverklaring.
De leerlplichtambtenaar kan om advies gevraagd worden.
Als het verlof wordt ingewilligd, krijgt u zo spoedig mogelijk bericht.
Als het verlof niet of niet als geheel kan worden ingewilligd, dan zal dat zo spoedig mogelijk doch uiterlijk 8 weken na indiening van het verzoek gemotiveerd meegedeeld worden. U wordt dan van tevoren “gehoord”.
In het besluit zal tevens worden aangegeven hoe de bezwaarschriftenprocedure verloopt.
Verzuim
Naast ziekteverzuim zijn er 2 andere vormen van verzuim:
Luxe verzuim
Dit verzuim heeft betrekking op verlof in verband met bijv. eerder vertrekken naar vakantiebestemmingen of later terugkeren van een vakantie of lang week-end. De school is verplicht dit verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar, die zo nodig een procesverbaal zal opmaken.
Signaalverzuim
Dit verzuim, dat zich uit in spijbelgedrag, is vaak een uiting van achterliggende problematiek, school-/thuisproblemen, problemen van lichamelijke, psychische of culturele aard. De benadering hiervan is wezenlijk anders dan bij luxe verzuim, maar ook hier kan de leerplichtambtenaar in het uiterste geval een proces-verbaal opmaken.
Soms gebeurt het ook dat ouders/verzorgers bijvoorbeeld hun kind ziekmelden omdat geen extra verlof wordt toegekend. In een dergelijk geval zal de leerplichtambtenaar worden ingeschakeld, die dan kan beslissen of er overgegaan wordt tot huisbezoek. Als er geen sprake is van ziekte, dan kan er een procesverbaal worden opgemaakt.
Aan de directie (lees directeur) is nadrukkelijk opgedragen om de richtlijnen en de aan-vraagprocedure stipt te volgen. Leerplicht zal regelmatig controles uitvoeren.
Huisregels
Informatie
Via BasisOnline, ons ouderportaal, wordt u op de hoogte gebracht van nieuwsberichten, lopende zaken en belangrijke informatie. Hierdoor blijft u als ouder steeds op de hoogte van zaken die, zowel voor u als uw kind, van belang zijn.
Op de website van de school vindt u algemene informatie over onze school, zoals de schoolgids, schooltijden, etc.
Kapstokregels
De normen en waarden van de Nederlandse samenleving staan op onze school hoog in het vaandel. Een belangrijk facet hiervan is het tonen van respect voor de ander. Om de kinderen goed en aanvaardbaar gedrag aan te leren gebruiken wij vier kapstokregels.
Regel 1: Voor groot en klein zullen we aardig zijn.
Regel 2: Breng niemand in gevaar en houd rekening met elkaar.
Regel 3: Regel je zaken goed dan gaat het zoals het moet.
Regel 4: Goed voor je spullen zorgen dat houdt ze netjes voor morgen.
Bij ongewenst gedrag zal praten het eerste uitgangspunt zijn. Acties die hierop worden ondernomen, zullen een op-voedkundig karakter hebben. Treedt een kind in herhaling, dan zullen de ouders ingelicht worden. School en ouders zullen dan samen naar een oplossing zoeken om het gedrag van de leerling in goede banen te leiden.
Overigens kan herhaald wangedrag leiden tot schorsing van de leerling.
Schoolverzuim
Wanneer een kind wegens ziekte of om een andere reden afwezig is, dient u dit voor 08.40 u. telefonisch door te geven. Schoolverzuim zonder geldige reden is niet toege-staan. Te laat komen valt ook onder schoolverzuim. Bij herhaling van ongeoorloofd verzuim wordt dit gemeld bij de leerplichtambtenaar.
Ziekte van de leerkracht
Bij ziekte van een leerkracht wordt zo goed mogelijk voor vervanging/opvang ge- zorgd. De school neemt contact op met de vervangerspool en vraagt een vervanging aan. In de meeste gevallen wordt er een leerkracht gevonden. Als er geen vervanging is worden de kinderen verdeeld over andere groepen en gaan daar aan het werk. Een heel enkele keer kan het zijn dat wij kinderen een dag thuis laten blijven, maar dit krijgt u een dag van tevoren te horen.
Inlooptijd
De lessen beginnen om 08.45 uur, vanaf 08.30 uur is de school open. Vóór die tijd draagt de school geen verantwoordelijkheid voor de kinderen. Op speciaal verzoek kunt u uw kind eerder naar school brengen. Wij verwachten dat alle kinderen om 08.45 uur in de klas aanwezig zijn zodat de lessen ook echt om 08.45 uur kunnen starten.
Verjaardagen van kinderen
De verjaardagen van de kinderen worden in de klas gevierd.
WIJ VERZOEKEN U NIET OP SNOEP TE TRAKTEREN!
Een traktatie in de vorm van blokjes kaas of worst, fruit, enz. is een goed alternatief.
We vragen u om uitnodigingingen voor het vieren van een verjaardag, niet aan kinderen op school te laten uitdelen. Dit om teleurstellingen te voorkomen bij kinderen die niet voor het feestje worden uitgenodigd.
Verjaardagen van leerkrachten
Leerkrachten vieren hun verjaardag met de groep. Deze viering kan, maar hoeft niet op de dag zelf plaats te vinden. Ouders worden tijdig geïnformeerd over het tijdstip waarop de leerkracht samen met de kinderen zijn/haar verjaardag viert. Het is leuk als de kin-deren thuis iets maken (een tekening bijv.). Daarnaast verzorgt de klassenouder een verjaardagscadeau dat bekostigd wordt uit de ouderbijdrage.
Klassenouder
De klassenouder houdt zich bezig met het organiseren van ouderhulp bij diverse acti-viteiten. Ook kan de klassenouder fungeren als contactpersoon tussen leerkracht en ouders. De klassenouder verzorgt cadeaus bij de verjaardag van de groepsleerkracht, Sinterklaasviering of anderszins (bijv. huwelijk, jubileum of ziekte). Dit alles wordt betaald van de vrijwillige ouderbijdrage om zo inzamelacties in de klas te voorkomen.
De attentie voor de leerkrachten /onderwijsassistenten zal worden geregeld door de klassenouder. Voor de overige personeelsleden zal de teamleider hiervoor zorgen. Voor overige activiteiten kan een aanvraag worden gedaan bij de penningmeester van de oudervereniging.
Eigendommen van leerlingen
De school kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor schade aan, of verlies van, eigendommen van leerlingen, die op eigen initiatief mee naar school worden gebracht. Dit betreft zowel speelgoed, fietsen, sieraden, als elektronische apparatuur (iPod, gameboy, telefoon, e.d.). Voor de laatstgenoemde spullen geldt dan ook dat ze beter niet mee naar school kunnen worden gebracht. Mobieltjes, die onder schooltijd aan-staan, worden ingenomen en kunnen door de ouders worden opgehaald.
Ophalen van kinderen
Als de school uitgaat is het de bedoeling dat ouders/verzorgers die kinderen ophalen, bij de buitendeuren op de speelplaats blijven wachten en niet in het schoolgebouw.
Verkeerssituatie
Tijdens de ochtend- en middagspits is het bij de verschillende gebouwen erg druk.
Op locatie Galjoenstraat is een kiss and ride strook aangelegd. U kunt daar uw kind uit laten stappen en meteen doorrijden. Als u uw kind naar de klas wilt brengen, dan moet u de auto elders parkeren. Houdt u rekening met het parkeerverbod in de binnenstad.
TIP: In de Schoenerstraat is een ruime parkeerplaats.
Parkeren is daar gratis tot 09.00 uur.
WIJ VERZOEKEN U VRIENDELIJK MET DE FIETS OF TE VOET NAAR SCHOOL TE KOMEN!
Aansprakelijkheidsverzekering vervoer van kinderen
Stichting “Opmaat” heeft een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor personeel, leerlingen en hulpouders. Hulpouders staan omschreven als “diegenen die op verzoek van de schoolleiding c.q. het schoolbestuur hulp verlenen bij bepaalde evenementen in schoolverband zoals schoolreisjes en excursies”.
Dit betekent dat tijdens schoolreisjes e.d. de kinderen verzekerd zijn en dat de inzitten-denverzekering van de “oudertaxi’s” niet meer noodzakelijk is.
Vanaf 1 januari 2006 heeft de wet wel bepaald dat kinderen kleiner dan 1.35 meter en lichter dan 37 kilo gebruik moeten maken van een geschikt kinderbeveiligingsmiddel. Alle anderen moeten de gordel dragen. Er mogen dus niet meer kinderen vervoerd worden dan er gordels in de auto aanwezig zijn.
Een schoolreisverzekering is niet afgesloten. De leerlingen blijven dus zelf aansprakelijk (verantwoordelijk) voor verlies of beschadiging van hun eigen spullen en kunnen der-halve beter géén waardevolle spullen meenemen.
Het beleidskader
Formeel zijn vanaf 1 augustus 2006 de schoolbesturen verantwoordelijk voor het overblijven. Zij moeten ervoor zorgen dat dit goed geregeld is.
De wet stelt dat de besturen er zorg voor moeten dragen dat er voor overblijfkrach-ten een aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten.
Ouders hebben, via de oudergeleding van de medezeggenschapsraad, instemmings-recht over hoe het overblijven geregeld wordt.
De wet gaat ervan uit dat de tussenschoolse opvang een zaak is van scholen én ouders. De ouders betalen voor de voorziening en moeten dus ook kunnen instemmen met het bedrag dat de school ervoor vraagt.
De tussenschoolse opvang is een vast onderdeel van de schoolorganisatie. Iedereen die erbij betrokken is, kan wensen of klachten kenbaar maken via dezelfde kanalen die voor het onderwijsprogramma gelden.
Wetsartikelen
Artikel 45 van de Wet op het primair onderwijs.
Dit is het artikel waarin staat dat scholen leerlingen de gelegenheid moeten ge- ven om onder toezicht de middagpauze in het schoolgebouw en op het schoolter-rein door te brengen. Het schoolbestuur draagt hier zorg voor. De verplichte verze-kering tegen wettelijke aansprakelijkheid is bedoeld voor overblijfkrachten.
Artikel 9 van de Wet Medezeggenschap Onderwijs.
In dit artikel wordt de positie van ouders bij het overblijven geregeld: de ouder- geleding van de medezeggenschapsraad heeft instemmingsrecht over de wijze waarop het schoolbestuur de tussenschoolse opvang regelt.
Artikel 13 van de Wet op het primair onderwijs.
In de schoolgids moet de regeling tussenschoolse opvang vermeld worden.
Wat betekent dat voor: De bestuurscommissie/het bestuur
Als het schoolbestuur een visie heeft geformuleerd, moet de medezeggenschapsraad er zijn goedkeuring aan geven. Bestuur en raad bepalen samen wie het overblijven gaat uitvoeren: vrijwilligers of een professionele organisatie voor kinderopvang. Natuurlijk kan de school ervoor kiezen een goed lopende overblijfvoorziening te continueren.
In de uitvoering hoeft niet noodzakelijk niets te veranderen. Het schoolbestuur zal wel, nu het verantwoordelijk is, op hoofdlijnen willen sturen of een vinger aan de pols willen houden.
De besturen krijgen in de nieuwe situatie jaarlijks een budget dat wordt toe-gevoegd aan het bestaande budget voor materiële instandhouding. De onderwijsinspectie gaat toezien op het naleven van de overblijfafspraken die bestuur en medezeggenschapsraad met elkaar maken.
De directie
Zij formuleren een visie op het overblijven en stellen de kwaliteitseisen vast.
De ouders
Via de oudergeleding van de medezeggenschapsraad stemmen zij in met de manier waarop het overblijven wordt uitgevoerd.
De overblijfkrachten
De onbelaste vrijwilligersvergoeding kan maximaal €1.500,00 per jaar bedragen.
Het overblijfreglement
Op Panta Rhei bestaat de mogelijkheid voor de kinderen om over te blijven. De praktijk leert dat de meeste kinderen hiervan gebruik maken.
Voor de kinderen is het belangrijk dat het overblijven prettig verloopt.
Voor de goede gang van zaken daarom de volgende aandachtspunten:
Kinderen nemen zelf brood en drinken mee (GEEN SNOEP EN/OF LIMONADE);
Voor het eten wassen de kinderen hun handen;
Er wordt gezamenlijk gegeten, dus gelijktijdig begonnen.
Er is een overblijfcommissie die de gang van zaken coördineert. We streven ernaar om in de onderbouw tijdens de eetpauze met minimaal 2 volwassenen aanwezig te zijn, één vaste kracht en één hulpouder. In de midden- en bovenbouw is een vaste kracht aanwezig.
Overblijven is niet verplicht. Indien een kind niet is opgegeven, maar toch een keer wil overblijven dan kan dat. Voor dit incidenteel overblijven zijn strippenkaarten te koop op school. Deze kaart heeft geen geldigheidsduur en kan bij niet gebruikte strippen gewoon het volgend schooljaar worden gebruikt. Restitutie van niet gebruikte strippen is niet mogelijk.
Het maximale aantal kinderen waarvoor ouders meehelpen en/of betalen is drie. Voor de volgende kinderen is overblijven gratis.
Ouders die meehelpen, worden via een rooster tijdig op de hoogte gebracht van da- gen die zij moeten helpen. Het is daarbij mogelijk voorkeursdagen aan te geven. Men kan zich ook opgeven om eventueel vaker te helpen. Als er niet genoeg hulpouders zijn, kunnen die personen worden ingeschakeld. Wie een keer 'extra' meehelpt ontvangt een vergoeding.
Soms zijn ouders die staan 'ingepland' op het laatste moment verhinderd. Zij kunnen zich laten vervangen. Daarvoor is een 'reservelijst' samengesteld, waarvoor men zich kan opgeven.
Personen op de reservelijst kunnen bijvoorbeeld 's morgens worden gebeld met de vraag om een beurt van een ander over te nemen;
De reserveouder ontvangt dan van die ouder een vergoeding..
Voor het niet nakomen van een verplichting staat een “boete”.
Op school is een opgaveformulier aanwezig waarop iedereen zijn/haar keuzes kenbaar kan maken. Voor élk kind moet een vragenlijst worden ingevuld, ook als het kind niet overblijft.
Overblijfregels
Algemeen
De middagpauze voor de groepen 1 en 2 duurt 60 minuten, voor de groepen 3 t/m 8 is dit 45 miniuten. Na het overblijven wordt het toezicht weer overgedragen aan de leerkrachten.
Het overblijven vindt plaats in het klaslokaal van het kind.
Het overblijven wordt verzorgd door vast overblijfkrachten en hulpouders.
De lunch
U dient zelf zorg te dragen voor de broodmaaltijd van uw kind. Wilt u de naam van uw kind op de tas, de broodtrommel en de drinkbeker vermelden.
U wordt vriendelijk verzocht geen koek, snoep, chocolade en dergelijke mee te geven.
Indien er bijzonderheden zijn zoals ziekte, allergie, medicijngebruik of dieet ver-zoeken wij u dat te melden. U kunt dit op het aanmeldingsformulier aangeven.
De overblijfkrachten kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor verkeerd medicijngebruik en/of het niet naleven van het dieet. Uiteraard zullen zij, naar vermogen, toezicht houden.
We verlangen van de kinderen dat zij een redelijk deel van hun boterhammen opeten. De overblijfkrachten kunnen afspraken maken met een kind over wat zij minimaal moeten opeten en drinken. Boterhammen die niet worden opgegeten, worden mee terug naar huis gegeven.
Vanzelfsprekend wordt er contact opgenomen met de leerkracht wanneer een kind zich vreemd gedraagt of een paar dagen achter elkaar niets of weinig eet. De leerkracht bespreekt dit met de betreffende ouders.
Regels tijdens het overblijven
Deze sluiten zoveel mogelijk aan bij de regels die op andere momenten in school gelden. We proberen een ontspannen sfeer te creëren waarin de kinderen zich even kunnen uitleven of juist even tot rust kunnen komen.
Voor het eten wassen de kinderen hun handen.
De kinderen gedragen zich naar behoren en luisteren naar de overblijfkrachten.
De kinderen houden zich aan de gedragsregels en omgangsvormen zoals die op school gelden.
Gedurende het overblijven komen de kinderen niet zonder toestemming in de andere ruimten van de school. Ze verlaten het schoolplein niet zonder toestem-ming.
Als de weersomstandigheden het toelaten, wordt er gedurende een deel van de middagpauze buiten gespeeld.
Indien een kind zich regelmatig onttrekt aan de overblijfregels wordt door de di-rectie contact opgenomen met de ouders/verzorgers. Bij blijvend onacceptabel gedrag kan de overblijfcommissie in overleg met de directie besluiten het kind voor kortere of langere tijd van het overblijven uit te sluiten.
Betaling
Op het aanmeldingsformulier kunt u aangeven of u bereid bent om 10 keer te komen helpen tijdens het overblijven, of u geheel gaat betalen of dat u een gedeel-te betaalt en een aantal keren helpt.
Voor de betaling ontvangt u aan het begin van een nieuw schooljaar een digitale nota. Deze dient het eerste trimester betaald te worden, anders wordt uw kind voor de rest van het schooljaar uitgesloten van overblijven.
Kinderen die lopende het jaar instromen betalen alleen voor de maanden die ze op school zijn.
Voor verdere informatie over het overblijven kunt u zich wenden tot de voorzitter van de overblijfcommissie via obs.pantarhei_oc.ds@opmaat-scholen.nl of de directie van de school.
4.4 Buitenschoolse opvang
Per 1 augustus 2007 zijn schoolbesturen ver-antwoordelijk voor het regelen van buiten-schoolse opvang voor kinderen van ouders die hierom verzoeken.
De buitenschoolse opvang voor kinderen van Panta Rhei is geregeld in samenspraak met de buitenschoolse opvangvoorziening van o.a. Kinderopvanggroep en Prokidz.
Men kan gebruik maken van de instellingen voor buitenschoolse opvang:
op de locatie Galjoenstraat/Lanciers-straat is dat BSO Panta Rhei aan de Lanciersstraat 45 (aangrenzend aan school).
op de locatie Don Sartostraat is dat Prokids aan het Tauernpad 2.
incidenteel wordt er ook gebruik ge-maakt van andere naschoolse opvang (de sport B.S.O. bijv.).
Op de buitenschoolse opvang kunnen kinderen op een leuke manier hun vrije tijd doorbrengen. Het gaat vooral om ontspanning, want de kinderen hebben al de hele dag op school gezeten.
De buitenschoolse opvang is 52 weken per jaar geopend – van maandag t/m vrijdag – en alleen gesloten tijdens de nationale feestdagen. Opvang is dus ook mogelijk tijdens de schoolvakanties en op de studiedagen en roostervrije dagen van de school.
De opvang sluit aan op de schooltijden van de kinderen van onze school en ze worden gebracht (voorschools) en opgehaald (naschools) door de pedagogisch medewerkers van de buitenschoolse opvang. Als een kind gebruik maakt van de buitenschoolse opvang moet dit worden meegedeeld aan de groepsleerkracht. Die kan er dan op toezien dat het kind door de mensen van de buitenschoolse opvang wordt gebracht en opgehaald. Kijk voor meer informatie op: www.KinderstadTilburg.nl/PantaRhei
4.5 Kindercampus Panta Rhei
Kinderdagverblijf, Buitenschoolse Opvang en Basisschool
BSO Panta Rhei (locatie Lanciersstraat) grenst aan basisschool Panta Rhei (locatie Gal-joenstraat) en biedt van maandag tot en met vrijdag voor- en naschoolse opvang aan.
De voorschoolse opvang is vanaf 07.30 u. tot aan schooltijd en de naschoolse opvang is vanaf 15.00 u. tot 19.00 u. (op woensdag vanaf 12.30 u. tot 19.00 u.) geopend.
Op vrije dagen van de school en op vakantiedagen zijn we de hele dag open: van 07.30 u. tot 19.00 uur.
Een BSO naast de school heeft zijn voordelen
In de eerste plaats is het erg prettig dat de kinderen over de gezamenlijke buitenspeelplaats naar de BSO kunnen lopen. Lekker geen taxi of druk verkeer en een regenbuitje meer of minder maakt ook niet uit.
Tweede voordeel is dat de BSO en de basisschool gemakkelijk op elkaar kunnen inspelen: samen werken aan projecten en gebruik maken van elkaars ruimtes en samen buitenschoolse activiteiten organiseren.
En tenslotte de gezamenlijke buitenspeelplaats: er is voor elk wat wils.
Stoeptegels, gras, springstenen en zelfs ruimte voor een moestuin. Zowel binnen als buiten hebben we voor elk kind een plekje waar het zich thuis kan voelen.
Ook hebben we een prachtig kinderdagverblijf (voor kinderen van 0 tot 4 jaar) aan de achterkant van de school, aan de Piushaven 2.
Komt u gerust eens vrijblijvend kijken op ons kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang. Wij laten u graag onze locatie zien! Belt u voor een afspraak met de locatie of directeur Sandra Verschuren.