Door onze aanpak van adaptief onderwijs, zijn we in staat om de meeste leerlingen zorg op maat te bieden. Kan een kind ondanks alles op bepaalde vlakken toch niet meekomen, dan staan ons nog diverse andere mogelijkheden ter beschikking om leerlingen te begeleiden. De extra zorg kunnen we bieden op de gebieden lees-, spelling- en rekenonderwijs, schrijven, motoriek, motivatie en werkhouding, gedrag in de groep (ook buiten), de sociaal-emotionele ontwikkeling en het ‘meerbegaafd’ zijn.
Maatschappelijk werk
Het doel van het Instituut voor Schoolmaatschappelijk Werk (SMW.) is:
Het bieden van hulp aan kinderen met ontwikkelings- en gedragsproblemen om tot een betere schoolloopbaan te komen of de achterstand te beperken.Maatschappelijk werk richt zich vooral op de psychosociale hulpverlening aan het kind en hun ouder(s) waardoor het functioneren op school bevorderd wordt.
Daarnaast richt SMW zich ook op problemen die te maken hebben met school, zoals :
Maatschappelijk Werk kan een bemiddelende, dan wel een ondersteunende rol hebben. Aanmeldingen voor Maatschappelijk Werk lopen via de Teamleider Zorg van Panta Rhei. Meer informatie over SMW kunt u vinden op de website van IMW – Instituut voor Maatschappelijk Werk.
Jeugdhulpverlening
In heel uw gemeente, maar ook in uw eigen wijk zijn beroepskrachten dagelijks of met regelmaat bezig met kinderen, ook met uw kind. Denk b.v. aan de leerkracht van de basisschool, de peuterspeelzaalleidster, de begeleidster van clubs in het buurthuis, maar ook aan de huisarts, de consultatiebureauverpleegkundige van Thebe, en de sociaal verpleegkundige van de GGD.
Soms zien zij dat het niet goed gaat met een kind. Als zij dat nodig vinden kunnen zij daarover praten in het netwerk jeugdhulpverlening. In dit netwerk, deze groep van beroepskrachten, worden kleine en grote zorgen besproken rondom kinderen van 0 tot 12 jaar.
De vraag is dan : hoe zou het beter kunnen gaan met deze kinderen ?
Als er zorgen zijn over kinderen of over hun situatie, b.v. bij de leerkracht of peuterspeelzaalleidster, worden die allereerst met u als ouders / verzorgers besproken. Misschien hebt u zelf ook zorgen of vragen over uw kind(-eren). Het kan dan zijn dat u er samen met die leerkracht of leidster niet uit komt en dat dan besloten wordt om de zorgen in te brengen in het netwerk jeugdhulpverlening. Dit wordt dan gedaan door die betreffende leerkracht of leidster. De mensen in het netwerk proberen samen een oplossing te vinden of een antwoord op uw vraag. Zij kunnen ook zoeken naar mogelijkheden om u en / of uw kind enige tijd te ondersteunen.
Die hulp of ondersteuning vanuit het netwerk gaat door zolang dat nodig is, totdat het echt beter gaat. Soms is dat een korte tijd, soms duurt het langer, maar het kan ook zijn dat het beter is om door te verwijzen naar andere hulpverlening.
De leerkracht of leidster van uw kind is voor u de contactpersoon naar en van het netwerk en houdt u steeds op de hoogte. Hij of zij kan ook eventueel nieuwe vragen van u bij het netwerk neerleggen.
De basisschool / peuterspeelzaal van uw kind is aangesloten bij het netwerk jeugdhulpverlening in uw omgeving. U kunt op school / peuterspeelzaal navragen welke beroepskrachten er deelnemen aan het netwerk.
Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de leerkracht of leidster van uw kind. Zij kunnen dan weer contact opnemen met de coördinator van het netwerk.
Er zijn momenteel 11 netwerken jeugdhulpverlening in Tilburg. Zowel in Goirle als in Gilze Rijen is 1 netwerk jeugdhulpverlening. De netwerken zijn onderdeel van het Instituut voor Maatschappelijk Werk Tilburg e.o.