Monument

OBS Panta Rhei adopteerde het monument van de Schotse doedelzakspeler. Ieder jaar herdenken wij op 26 oktober samen met kinderen uit de bovenbouw bij dit monument de bevrijding van Tilburg door Schotse soldaten, bijgestaan door de Prinses Irene Brigade.

Geschiedenis
Het ‘Monument voor de 15th Scottish Division’ herinnert de inwoners van Tilburg aan het aandeel van deze divisie in de bevrijding van de stad op 27 oktober 1944.

Aan de bevrijding van Tilburg namen diverse legeronderdelen uit verschillende landen deel. De 15th Scottish Division, onder leiding van generaal-majoor Barber, speelde een prominente rol tijdens deze militaire operatie. Zij vielen vanuit zuidoostelijke richting (Hilvarenbeek) samen met de Prinses Irene Brigade de bezetter aan. Vanuit het noordoosten (‘s-Hertogenbosch) kwamen de Engelsen. Toen de bezetter hierdoor dreigde te worden ingesloten, trok hij zich terug in noordwestelijke richting (Dongen). De Schotten – niet op de hoogte van de Duitse aftocht – openden een waar spervuur op de stad (met name op de wijk Broekhoven), waardoor veel burgers om het leven kwamen.

Monument

Toen er een korte gevechtspauze werd ingelast, maakte een Tilburger van de gelegenheid gebruik door met een gevonden helm en zwaaiend met een witte doek via de door de bezetter verlaten stellingen naar de Schotten te lopen. Hij probeerde de militairen ervan te overtuigen dat de bezetter inmiddels vertrokken was. Dit was niet eenvoudig, want de man sprak geen woord Engels. Op een vraag van de Schotse commandant of hij ‘Dutchman’ was, werd heftig ontkennend gereageerd, omdat dit woord bijna hetzelfde klinkt als het Tilburgse ‘Döts’, ofwel Duits. Na enige tumult werd de boodschap toch duidelijk en trokken de Schotten ongehinderd naar het stadscentrum.

Het monument is onthuld op 27 oktober 1989. De Heemkundekring ‘Tilborgh’ nam in 1984 het voortouw om een monument op te richten voor de Schotse divisie. Dit initiatief werd overgenomen door de Stichting tot Onderzoek van de Culturele en Historische Ontwikkelingen van Tilburg.